Let op! Phishing via Messenger!
Geplaatst op 27 oktober 2023Wordt jouw Messenger mailbox ook overspoeld door ‘urgente waarschuwingen’? Oplichters hebben weer een nieuwe sluwe manier van oplichting bedacht om op social media beheerders van zakelijke pagina’s te misleiden, zodat ze hun inloggegevens onbedoeld delen met oplichters. Klik je op de link, dan kan dit vervelende gevolgen hebben zoals het verliezen van de controle over je account en het onbedoeld openbaar maken van privégegevens. Hoewel phishing-aanvallen helaas van alle dag zijn, is deze variant bijzonder bedrieglijk. Hier is alles wat je moet weten om het te herkennen en je account te beschermen.
Hoe de oplichting werkt
Je ontvangt een melding via Messenger, die lijkt afkomstig te zijn van Facebook (Meta) en die aangeeft dat je pagina is uitgeschakeld. Deze melding kan er bijvoorbeeld uitzien als: “Je Pagina Is Uitgeschakeld.” Wanneer je erop klikt, krijg je een verklaring waarom dit zou kunnen zijn gebeurd, inclusief opmerkingen over overtredingen zoals het delen van misleidende inhoud, het gebruik van foto’s die niet van jou zijn, of het verspreiden van beledigende inhoud. Bij nader onderzoek zal opvallen dat wat op het eerste gezicht een melding lijkt te zijn, in feite een bericht is van een Facebook-pagina met de naam “Je Pagina Is Uitgeschakeld.” Wanneer je op de melding klikt, word je doorgestuurd naar een bericht dat er echt uitziet als een melding direct van Facebook/Meta, wat deze oplichting bijzonder listig maakt.
Wat kun je ertegen doen?
- Klik in elk geval nooit op de link en rapporteer het bericht als spam bij Meta. Verwijder daarna het bericht.
- Wees altijd kritisch op berichten die ‘officieel’ overkomen. Spelfouten, kromme zinsopbouw, een vreemde naam als afzender of een vreemde link, het zijn allemaal rode vlaggen.
- Schakel twee factorauthenticatie in voor je social media-accounts. Hierdoor is het moeilijker voor oplichters om toegang tot je account te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord hebben.
- Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de nieuwste phishing-technieken en waakzaam zijn voor verdachte activiteiten op sociale media.
Oplichters creëren vaak urgentie die je dwingt om snel een beslissing te nemen of ergens op te klikken in de hoop dat je zult handelen zonder dingen door te denken. Door deze doortrapte manier van werken, is het dus echt niet zo raar als je per ongeluk wel op de link klikt. Wijzig in dat geval zo snel mogelijk alle wachtwoorden en neem direct contact op met Meta om advies te krijgen over hoe te handelen. Twijfel je over de echtheid van een bericht, neem dan gerust contact op met Radyus, wij zien dagelijks dergelijke berichten voorbij komen en kunnen vaak in één oogopslag zien of het phishing is.