Merk boven monoloog – Community management als wapen
Geplaatst op 4 april 2025Je kent ze wel. Van die nieuwbouwprojecten die zichzelf met megafoon en confetti aankondigen. “Wonen in luxe! Groenste project ooit. Mooiste project van Nederland” En ondertussen luisteren ze nergens naar. Ze praten wel, maar horen niets. Ze roepen veel, maar bereiken niemand. Oftewel, driekwart van de nieuwbouwprojecten klinkt als een zekere Amerikaanse president.
En daar gaat het dus mis.
Want een project verkoop je niet alleen aan de kopers, maar ook aan de omgeving. Sterker nog, het kan heel goed zijn dat de meeste potentiële kopers uit de omgeving komen. Dus is het noodzaak om de buurt minstens net zo goed als zij te kennen. Zo verkoop je jezelf als betrouwbare buurman in plaats van een oppervlakkige ontwikkelaar.
Wat is community management?
Community management op social media draait om het actief beheren van de relatie met je volgers. Het betekent reageren op reacties onder je posts en advertenties, het aangaan van gesprekken in je DM’s en het tonen van oprechte interesse. Het houdt ook in dat je de regio verkent: lokale ondernemers, horeca, scholen en zelfs je potentiële kopers volgen en betrekken bij je verhaal. Door te liken, reageren en in gesprek te gaan, laat je zien dat je project méér is dan een uithangbord.
En vergeet vooral de kritische stemmen niet. Juist door daar goed op te reageren, laat je zien dat je luistert. Mensen willen vaak gewoon gehoord worden. Punt. En juist op social media is het verschil tussen negeren of reageren het verschil tussen een onbetrouwbare ghost town of een oprechte community.
Wat je vooral niet moet doen
Laten we even de grootste flaters uitlichten:
- Reacties negeren, óók als ze kritisch zijn. (Vooral als ze kritisch zijn!)
- “Bedankt voor je berichtje!” niet als standaard antwoord in je hot keys hebben staan.
- Een hartje plaatsen telt niet!
- Collega’s laten liken staat gelijk aan jezelf… eh… high-fiven.
Kortom: wees aardig en oprecht tegen anderen, dan doen ze het vanzelf terug.

Dus hoe pak je het wel aan?
Bij Radyus hebben wij community management in vier belangrijke actiepunten onderverdeeld:
- Actieve interactie: We volgen en liken mensen in de omgeving van het project. We reageren op vragen en opmerkingen alsof we gewoon even aanbellen.
- Lokaal netwerk bouwen: We betrekken lokale ondernemers, groepen en influencers in het gesprek. Zij zijn de community waar wij bij willen zijn.
- Slim luisteren: We spotten patronen in wat mensen zeggen en gebruiken die input weer voor content, campagnes of aanpassingen.
- Reageren met tone of voice: Serieus als het moet, met een knipoog als het kan. Maar altijd menselijk. Geen generieke antwoorden.
Wat levert het op?

Community management gaat om meer dan alleen lief spelen. Uiteindelijk gaat het om reach en conversies. Maar ook daar is community management niet bij weg te denken.
Het leidt tot:
- Meer engagement op je posts, dus beter bereik voor je content.
- Een warme, responsieve online community rondom je project.
- Vertrouwen bij (potentiële) kopers die zich gezien voelen.
- Minder negativiteit die escaleert, juist door er goed op in te spelen.
Met een slim en persoonlijk community management plan behalen bedrijven gemiddeld 60% meer interactie op hun social posts. Daarnaast zijn 71% van consumenten die een snelle reactie krijgen op social media eerder geneigd om te kopen.
We merken gewoon aan alle kanten dat het werkt. Projecten met actieve social engagement genereren gemiddeld 2x hogere conversieratio’s dan projecten zonder community strategie.
Conclusie: Van ghost naar host
Tja… we hebben het van kinds af aan al meegekregen… minder schreeuwen, meer luisteren. Even gewoon je mond houden en luisteren naar het geroezemoes om je heen. Wat je hoort is de toekomstige buurt waar jouw project in terecht komt. Als je die ruis negeert, dan word je nooit echt onderdeel van de samenleving.
Community begint met contact. Laten we het gesprek starten en kijken hoe we van jouw nieuwbouwproject de populairste jongen in de buurt maken.
Terug naar het overzicht